Pandemia alkaa olla enää kaukainen muisto, ja uudet haasteet ovat kohdanneet meitä. Koronan myötä etätyö on jäänyt kuitenkin monelle osaksi arkea, ja jos ei kokonaan etätyö, niin vähintään hybridiratkaisu. Osa on työllistynyt suoraan etätyöhön, eikä ole varsinaista työyhteisöään juuri tavannutkaan kuin verkon välityksellä. Monet organisaatiot ovat voineet palkata lisää henkilöstöä, koska konttorilla onkin vapaata tilaa työpisteille. Tiloja saatetaan myös yhteisesti käyttää toisen yrityksen kanssa, ja jakaa näin tilojen vuokrakustannusta. Työympäristö ja -yhteisö ovat voineet sirpaloitua.

Yhteishengen merkitys

Yhteishengen merkitys ei kuitenkaan ole hävinnyt mihinkään. Ihmiset ovat edelleen laumaeläimiä ja haluavat kuulua johonkin ryhmään. Yhteenkuuluvuuden tunnetta voi olla haastavaa ylläpitää kotitoimistolta. Myös esihenkilöt voivat olla tilanteessa, jossa ovat tavanneet tiimiläisensä vain ruudun kautta. Voiko siinä oppia tuntemaan ihmisen aidosti? Pystyykö työntekijän työtyytyväisyyttä arvioimaan sähköpostin, Whatsupin ja Teamsin välityksellä?

Esihenkilön rooli muuttuvassa työympäristössä

Esihenkilön rooli on palvella ja luoda puitteet työntekijälle onnistua työssään. Johtamisen keskeisin tavoite on vapauttaa työntekijän potentiaali. Esihenkilön tulee olla valvovassa roolissa. Hän valmentaa ja viestii, välittää ja visioi. Luottamus on tärkeää onnistuneessa etäjohtamisessa. Johtaminen ylipäätään tarvitsee yhteiset pelisäännöt, joita kaikki sitoutuvat noudattamaan. Arjessa johtaminen on haasteellista etä- ja hybridityössä, koska luonnollisia kohtaamisia ei enää synny spontaanisti. On vaikea myös jalkautua tiimin luo kyselemään kuulumisia ja kuinka työnteko sujuu. Siksi on tärkeää luoda kohtaamisia-sekä tiimin sisäisiä että kahdenkeskisiä.

Näihin kohtaamisiin on hyvä luoda tavoite: tarvitsemmeko päätöksentekoa, onko kyseessä palautteenanto, vai pelkästään kuulumisten vaihto. Esihenkilön tulee muistaa olla tilanteessa aidosti läsnä. Tärkeä kysymys on edelleen: Mitä sinulle kuuluu?

 

Mukaillen Eduhouse koulutuskokonaisuus Jari Oinonen, Onnistu etä- ja hybridijohtamisessa


Tarvitsetko apua tai helpotusta arkeesi? Tarjoamme monipuoliset HR-palvelut erilaisiin tarpeisiin. Hoidamme sekä yksittäisiä toimeksiantoja että laajempia kokonaisuuksia yrityksesi tarpeiden mukaan.

TUtustu HR-palveluihin

Ota yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse, tai sovi tapaamisesta. Talous- ja palkkahallinnon asiantuntijamme Imatralla palvelevat kaikenkokoisia yrityksiä niin Etelä-Karjalan alueella kuin koko Suomen laajuisestikin.

Anna Behm, PHT. Palvelupäällikkö, Relion Oy. Puh. 010 281 8464. Sähköposti: anna.behm@relion.fi

Laura Matikainen, KLT. Palvelupäällikkö, Relion Oy. Puh. 010 281 8482. Sähköposti: laura.matikainen@relion.fi

 

Viimeksi päivitetty 23.08.2023.