Hallituksen esitykseen (HE 77/2022/03.10.2022) perustuen, arvonlisäverolakiin on tehty väliaikainen muutos, joka mahdollistaa tiettyjen tavaroiden ja palvelujen arvonlisäverottoman luovutuksen. Arvonlisäverottomuus koskee Venäjän Ukrainaan tekemää hyökkäystä pakeneville henkilöille maksutta luovutettavien tavaroiden kotimaista myyntiä ja yhteisö- eli EU-hankintoja. Myös tällaisten tavaroiden luovutuksiin liittyvät palvelut ovat arvonlisäverottomia.

Myyntien ALV-verottomuus koskee lähinnä myyntejä yleishyödyllisille yhteisöille. Alv-rekisterissä oleva yritys saa vähentää näiden tavaroiden ja palvelujen hankintaan sisältyneen arvonlisäveron alv-ilmoituksellaan, vaikka myynti onkin veroton.

Arvonlisäverottomuutta sovelletaan myös lahjoituksiin, ja niistä normaalisti suoritettavaan oman käytön verotukseen, kun lahjoitukset kohdistuvat edellä mainituille tahoille. Muutoksen tarkoituksena on edistää yritysten tekemiä lahjoituksia, sillä näiden tavara- ja palvelulahjoitusten osalta yritykset eivät joudu suorittamaan lahjoituksista oman käytön veroa, toisin kuin normaaleista tavara- ja palvelulahjoituksista.

Mitä myyntejä, lahjoituksia, ja ostoja alv-vapautus koskee ?

Tässä tarkoitetut tavarat voivat olla esimerkiksi elintarvikkeita, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja lääkinnällisiä tarvikkeita, vaatteita, peitteitä ja hätämajoitustarvikkeita. Tavaroihin liittyvä palvelu voi olla esimerkiksi ateriapalvelu.

Näiden tavaroiden maahantuonti tässä tarkoituksessa on jo aiemmin säädetty väliaikaisesti verovapaaksi.

Vapautus arvonlisäverosta on määräaikainen

Muutosta sovelletaan takautuvasti 24.2.2022 tai sen jälkeen, mutta viimeistään 31.12.2022 tapahtuvaan tavaran myyntiin, lahjoitukseen, maahantuontiin, ja yhteisöhankintaan sekä tänä aikana suoritettuihin palveluihin.

 


Herättikö asia kiinnostuksesi? Ota yhteyttä sähköpostitse, puhelimitse, tai sovi tapaamisesta. Talous- ja palkkahallinnon asiantuntijamme Imatralla palvelevat kaikenkokoisia yrityksiä niin Etelä-Karjalan alueella kuin koko Suomen laajuisestikin.

Ota yhteyttä

Laura Matikainen, KLT. Palvelupäällikkö, Relion Oy. Puh. 010 281 8482. Sähköposti: laura.matikainen@relion.fi

 

Viimeksi päivitetty 07.10.2022