Marianne Partanen opiskelee Relionin kummikurssilla LAB-ammattikorkeakoulussa laskentatoimen tradenomiksi. Ensin hän työskenteli kesän ajan Relionissa harjoittelijana ja suoritti samalla opintoihin liittyvän ammatillisen harjoittelun. Syksyllä hän jatkoi töitä tuntityöntekijänä opintojen ohessa.

Ajattelin, että haluan päästä Relionille, kun kuulin, että he etsivät kesätyöntekijöitä. Koululle minulla on pidempi matka, mutta Relionin toimisto sijaitsee lähellä kotiani. Relionilla on tilitoimistoasiakkaina paikallisia yrityksiä Lappeenrannasta ja Imatralta, ja minusta on kiva päästä tutustumaan niihin työn kautta.

Ensimmäisen kuukauden työskentelin palkkahallinnon puolella. Sen jälkeen olen tehnyt pääsääntöisesti kirjanpitoa. Oli todella mukavaa päästä tekemään palkanlaskentaa ja saada kokemusta siitäkin työstä, mutta tällä hetkellä kirjanpito kiinnostaa minua enemmän.

Olen aiemmalta koulutukseltani restonomi, mutta 17 vuotta hotellialalla sai miettimään alanvaihtoa. Minua kiinnostaa tarkka työ, talous ja yritysten toiminnan kehittäminen. Tämän vuoksi päädyin opiskelemaan laskentatoimea. Tykkään ottaa vastuuta omasta työstäni ja näen itseni pikemmin asiantuntija- kuin johtamistehtävissä.

Talousajattelu lähtee kirjanpidosta. Relionilla saa alasta laajan näkemyksen, sillä täällä on monenlaisia asiakkaita; isoja, pieniä, eri toimialoilla ja eri puolilla Suomea toimivia. Kirjanpitoa hoidetaan monilla tavoilla. Ala on muuttumassa, kun siirtymä digitalisaatioon on käynnissä. Kirjanpitäjän työ on yhä enemmän asiantuntijatyötä. Olen ollut yllättynyt, miten paljon ammattilaisilla täällä on asiantuntemusta ja miten monipuolista osaamista tarvitaan. Pitää ymmärtää monia asioita, esimerkiksi verotusta hyvin, jotta voi neuvoa asiakasta. Täällä on todella osaavia ammattilaisia. Siitä tulee itselle jopa vähän paineita tai ainakin lisämotivaatiota opiskeluun.

Relionilla työ on monipuolista. Työ on asiakasläheistä, sillä jokaisella asiakkaalla on oma nimetty kirjanpitäjä, jonka kanssa pidetään tiiviisti yhteyttä. Asiakkaat tunnetaan hyvin. Henkilökunnan keskuudessa jaetaan mielestäni tietoa paljon ja työkavereilta kysytään neuvoa. Se on todella hyvä. Jokaisen ei tarvitse kaikkia pieniä yksityiskohtia tietää, vaan täällä keskustellaan paljon ja autetaan kollegaa. Täällä vallitsee luottamuksen kulttuuri. Olen itsekin oppinut paljon työn ohessa.

Parasta on ollut huomata, että omasta työstä on ollut konkreettista apua. Olen saanut tehdä itsenäisesti myös vastuullisia tehtäviä, mutta tuki on aina ollut lähellä. Minua ei ole jätetty yksin, vaan aina olen voinut kysyä. On ollut kiva, että minut otettu hyvin osaksi työyhteisöä. Työnantaja tarjosi kakkukahvit konttorilla, kun täytin pyöreitä vuosia. Henkilökunnan virkistyspäivä kesällä oli tosi hauska. Oli patikointia, risteilyä, paljua ja ruokailua.

Me Relionilaiset

Nimi: Marianne Partanen
Titteli: taloushallinnon harjoittelija
Harrastukset: lenkkeily, kuntosali, ratsastus
Ikimuistoisin päivä Relionilla: On monia ikimuistoisia päiviä. Aloituspäivä on vahvasti mielessä, koska silloin pääsin ensi kertaa ns. sorvin ääreen taloushallinnon tehtävissä ja näin millaista tilitoimistotyö on käytännössä. Ikimuistoisin hetki oli se, kun sain yhdessä kollegan kanssa asiakkaan tilinpäätöksen valmiiksi. Olin saanut itse laatia asiakkaan tilikauden kirjanpidon alusta loppuun asti.