Minna Roiha teki yli vuosikymmenen myyntityötä ennen kuin opiskeli kirjanpitäjäksi. Myyntitausta auttaa häntä ymmärtämään asiakkaiden liiketoiminnan haasteita.

Työskentelin urani alussa yksitoista vuotta myyntiedustajana päivittäistavarakaupan parissa. Lukuisten organisaatiomuutosten myötä päädyin opiskelemaan laskentatoimen tradenomiksi. Opiskelujen jälkeen siirryin tilitoimistoalalle, ja nyt olen ollut Relionilla nelisen vuotta.

Taustastani myyntityössä on ollut paljon hyötyä myös kirjanpitäjän ammatissa. Päivittäistavarakaupan alalla sain laajan kontaktipiirin alueen yrittäjistä ja toimijoista, ja opin yritystoimintaa monelta eri kantilta. Se on tässä työssä ehdottomasti vahvuus, sillä hyvä kirjanpitäjä ei vain tuota lukuja vaan ymmärtää myös asiakkaan liiketoimintaa.

Osaksi varmasti taustani takia olen päätynyt tekemään kirjanpidon ja taloushallinnon ohella myös myyntityötä Relionilla. Tykkään olla tekemisissä ihmisten kanssa. Ehkäpä se on pitkän myyntikokemukseni ansiota, että en arastele ottaa kontaktia potentiaalisiin asiakkaisiin ja keskustella millaiset vaihtoehdot juuri heidän yrityksilleen sopisivat.

Kirjanpito ja taloushallinto ovat muuttuneet valtavasti viime vuosien aikana. Koko ajan mennään vahvasti kohti sähköistä maailmaa. Kirjanpitäjän työ ei ole enää sitä, että saat pinon papereita, jotka tallennetaan ja käsitellään manuaalisesti. Kun rutiineja automatisoidaan, kirjanpitäjästä tulee entistä vahvemmin sparraaja, joka pystyy auttamaan yrittäjää tämän liiketoiminnassa.

Yrittäjien kanssa keskustellessa olen huomannut, että monia saattaa alkuun pelottaa taloushallinnon sähköistäminen. Mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun he näkevät järjestelmät ja pääsevät kokeilemaan sähköistä taloushallintoa käytännössä, he yleensä ihmettelevät mikseivät ole aikaisemmin tehneet tätä muutosta!

Haluan kehittyä työssäni koko ajan. Siksi on hienoa, että meillä Relionilla kannustetaan kouluttautumaan. Viime syksynä suoritin taloushallintoalan KLT asiantuntijatutkinnon, ja tänä syksynä aloitan puolentoista vuoden mittaisen business advisor -koulutuksen, jossa uskon pääseväni syventämään ymmärrystäni asiakkaiden liiketoiminnasta.

Me Relionilaiset

Nimi: Minna Roiha
Titteli: Taloushallinnon asiantuntija, KLT
Harrastukset: Koiran kanssa lenkkeily, järjestötoiminta
Ikimuistoisin päivä Relionilla: Kaikki ne kerrat, kun on onnistunut selvittämään asiakkaan ongelmatilanteen, siitä saa hyvän fiiliksen.