Kasvu kiinnostaa suomalaisyrityksiä. Alkuvuodesta 2020 julkaistun PK-barometrin mukaan noin yhdeksän prosenttia kaikista Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä tavoittelee voimakasta kasvua.

Yritysten kasvu vauhdittaa taloutta ja lisää työllisyyttä, mutta se voi aiheuttaa yrittäjälle myös päänvaivaa. Kasvuvaiheessa tehtävillä päätöksillä voi olla kauaskantoisia seurauksia, ja vauhdikkaassa muutoksessa paine tehdä viisaita valintoja on kova.

Listasimme viisi yleistä yrityksen kasvun sudenkuoppaa. Kun vältät nämä virheet, olet jo pitkällä yrityksen kasvun siivittämisessä.

1. Yritykseltä puuttuu visio

Tiedätkö, minne yrityksesi on menossa? Kasvuun on vaikea valmistautua, jos yrityksen suunnasta ei ole selkeää kuvaa.

Vision luominen ei ole yksinomaan suuryritysten puuhaa, vaan myös jokainen PK-yritys tarvitsee vision. Ilman kirkasta ajatusta yrityksen suunnasta ei voi syntyä toimivaa strategiaa tai askelmerkkejä kohti menestystä.

PK-barometrin mukaan jopa 23 prosentilla maan pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei ole kasvutavoitteita. Kuinka moni näistä tuhansista ja taas tuhansista yrityksistä voisi kasvaa, jos ne tietäisivät tarkemmin minne ovat suuntaamassa?

2. Yrittäjä ei suunnittele ennakkoon

Toinen yrityksen kasvua hidastava virhe on se, ettei kasvuun ole varauduttu ennalta. Esimerkiksi rahoituksen saaminen kriittisiin kasvuvaiheisiin voi olla hankalaa, jos yrityksen kassavirta ei ole kunnossa. Pitkän aikavälin suunnitelmat ja ennakkoon varautuminen tekevät yrittäjän elämästä sujuvampaa.

Ennakkosuunnittelu on tarpeen myös siksi, että aina voi tapahtua jotakin yllättävää: yrittäjä voi sairastua, joku tarjoutuu ostamaan yrityksen tai toimialalla tapahtuu äkillisiä muutoksia. Tasapainoinen talous ja varasuunnitelmat edesauttavat muutosten keskellä navigoimista.

Lue lisää: Näin yrittäjä voi varautua tulevaan

3. Realismi unohtuu kasvuhuumassa

Moni yritys tavoittelee jatkuvaa kasvua, joskus jopa koko liiketoiminnan kustannuksella. Suomen yrityshistoria tuntee paljon tapauksia, joissa hallitsematon kasvu tai liian suuret investoinnit ovatkin olleet menestystarinan uuden luvun sijaan lopun alku.

Kunnianhimoisia tavoitteita kannattaa olla, mutta muutoksen keskellä on hyvä pitää pää kylmänä. Kasvuhuumassa arjen realiteetit saattavat unohtua ja katse olla liikaa mahdollisissa tulevaisuuden voitoissa päivittäisen toiminnan pyörittämisen sijaan.

Kasvua ei kannata tavoitella pelkän kasvun vuoksi. Joskus on viisaampaa pysytellä nykyisenkaltaisessa toiminnassa eikä riskeerata kaikkea isompien voittojen toivossa

4. Yhtiömuoto on väärä

Yksi yrityksen kasvua jarruttavista tekijöistä on yhtiömuoto. Moni aloittaa toiminimiyrittäjänä, mutta usein liikevaihdon kasvaessa ja rekrytointien tullessa ajankohtaiseksi huomataan, että osakeyhtiö onkin parempi yhtiömuoto yrityksen tarpeisiin. Myös riskien hallinta ajaa vaihtamaan yhtiömuotoa: harva yrittäjä haluaa vastata suuresta lainasta henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Vaikka yhtiömuodon muuttaminen käykin suhteellisen nopeasti, on kasvun hetkellä yrittäjällä muutakin ajateltavaa kuin byrokratia. Yhtiömuodon vaihtamista kannattaakin miettiä etukäteen ja rauhallisemmassa vaiheessa, ja keskittyä kasvuvaiheessa yrityksen kasvattamiseen ja muutosten tekemiseen.

Lue lisää: Näin vaihdat yhtiömuotoa

5. Yrittäjä yrittää tehdä kaiken yksin

Moni yrittäjä on tottunut pärjäämään yksin ja ratkomaan ongelmia ilman ulkopuolista apua – usein turhaan. Työeläkeyhtiö Elon ja Suomen Yrittäjien vuonna 2018 julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että ammatilliset verkostot ja niistä saatu tuki ovat yksi tärkeimmistä menestystekijöistä yrittäjälle. Uskalla siis kysyä neuvoa ja apua ympäriltäsi.

Yrittäjä ehtii keskittyä olennaiseen, kun osa tehtävistä on ulkoistettu osaavalle kumppanille. Kun yrityksen kasvattaminen mietityttää, kannattaa olla heti yhteydessä omaan kirjanpitäjään. Hän tuntee yrityksesi tarpeet ja osaa neuvoa pulmatilanteissa ja suunnitella kanssasi tulevaa.