Koronaviruksen vaikutukset tuntuvat paitsi ihmisten arjessa myös yritysten toiminnassa. Moni yrittäjä miettii nyt, kuinka yritys pärjää yllättäen alkaneessa laskusuhdanteessa. On vaikea arvioida, kuinka pitkään taantumaa kestää ja seuraako koronaepidemiaa pitkä ja raju lama. Viisas yrittäjä toimii nyt nopeasti ja hyödyntää poikkeuksellisen tilanteen mahdollisuutena tarkastella toimintaansa uusin silmin.

Näillä neuvoilla yrityksesi voi selvitä taantumasta voittajana:

1. Reagoi nopeasti

Koronan aiheuttama laskusuhdanne on jyrkkä. Sen kokoa ja vaikutusta arvioidaan helposti alakanttiin. On parempi suhtautua muutokseen riittävin toimenpitein kuin aliarvioida muutosta. Jos yliarvioit, voit aina höllentää tehtyjä toimenpiteitä. Riittävän ajoissa tehdyt muutokset säästävät selvää rahaa.

2. Kirkasta asiakaslupaus

Mieti, onko tuotteesi tai palvelusi viesti vielä oikea vai pitäisikö tässä tilanteessa muuttaa ydinviestiä. Millaisia muutoksia on tapahtunut asiakkaittesi tilanteessa laskusuhdanteen myötä? Voisitko esimerkiksi tarjota helpotuksia maksuajoissa tai muita etuja? Tai pitääkö sinun ottaa käyttöön aivan uudenlainen näkökulma?

3. Tarkista liiketoimintamalli

Mikä olet toimialalla, joka on kokonaisuudessaan taantumassa, mieti pitääkö yrityksen koko liiketoimintamallia muuttaa. Asiakkaiden tarpeet tuskin ovat tyystin kadonneet, mutta kenties heillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta ostaa tuotteita tai palveluita. Esimerkiksi ravintoloitsija voi nyt siirtyä toimittamaan ruokaa kotiin.

4. Aktivoi myynti

Taantumassa toimijat voivat myös kasvattaa markkinaosuuttaan. Mikäli sinulla on rahkeita lisätä myyntiaktiviteetteja, se kannattaa tehdä nyt. Viestin kirkastus ja myyntivolyymin merkittävä nosto saattavat tuoda mukanaan uusia asiakkaita. Digitaalinen markkinointi on tehokasta, ja ihmiset viettävät paljon aikaa lehtien ja television ääressä sekä sosiaalisen median kanavissa.

5. Pienennä kuluja

Mieti tarkkaan, ovatko yrityksen kaikki kulut tarpeellisia. Monissa asioissa voi säästää myös tilapäisesti.

  • Onko toimitilasi liian suuri tähän tilanteeseen?
  • Onko sinulla käyttöomaisuutta, jonka voisit myydä ja vuokrata takaisin?
  • Monia tilauksia ja sopimuksia voi laittaa tauolle. Moni yritys tarjoaa nyt mahdollisuuden keskeyttää tilauksen hetkeksi, vaikkei se normaalisti olisikaan mahdollista.
  • Mikäli sinulla on työntekijöitä, on hyvä muistaa, että lomautusvaroitus tulee antaa 14 vuorokautta ennen lomautusta.
  • Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvitä, onko maksuaikoja tai maksujen ehtoja mahdollista muuttaa.

6. Turvaa käyttöpääoma

Jos yrityksen pankkitilin saldo hupenee, on syytä ryhtyä nopeisiin toimenpiteisiin. Tarkastele kaikkia lähteviä maksuja ja mieti, voiko niille tehdä jotakin. Voiko kyseisen palvelun irtisanoa, onko maksuajassa neuvottelemisen varaa tai voisiko toiminnon kilpailuttaa? Voidaanko myydä palveluita tai tuotteita ennakkoon ja tarjota ennakkomaksajalle alennusta? Osa asiakkaista saattaa suostua maksuaikojen lyhentämiseen.

7. Turvaa rahoitus

Keskustele rohkeasti pankkisi kanssa siitä, miten rahoitustilannettasi voitaisiin helpottaa. Lyhennysvapaat kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Mikäli tarvitset uusia lainoja, kysy Finnveran vakuuksia: https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille niitä on jo paljon tätä kirjoittaessa, ja uusia tulee varmasti lisää. Seuraamme tilannetta.

Mikäli pankkisi ei pysty ratkaisemaan tilannettasi, harkitse muita rahoituslähteitä, kuten:

8. Harkitse yritysjärjestelyjä

Talouden taantuma vaikuttaa kaikkiin toimijoihin. Ehkä tilanteesi on nyt sellainen, että sinun kannattaa liittoutua alihankkijan, kilpailijan tai asiakkaasi kanssa. Kannattaa käydä avoimia keskusteluja, sillä saatat löytää uudenlaisen kilpailuedun ja kestävämpää toimintaa jonkun toisen kanssa.

9. Pidä huolta itsestäsi

Nyt jos koskaan yrittäjän pitää olla hyvässä kunnossa ja ajatella kirkkaasti. Fyysinen hyvinvointi auttaa myös aivotyössä. Pidä huoli kunnostasi, nuku hyvin ja syö terveellisesti. Noudata myös koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen annettuja ohjeistuksia. Lue THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

10. Pyydä apua – kaikkiin asioihin löytyy kyllä ratkaisu

Et ole yksin tässä vaikeassa tilanteessa. Jaa huolesi lähipiirisi, verkostojesi ja kumppaneittesi kanssa. Voit saada heiltä tukea ja arvokkaita vinkkejä.

Tilitoimistosi näkee kuinka sadat yritykset ovat samojen haasteiden edessä kuin sinäkin. Tilitoimisto osaa neuvoa parhaiden käytäntöjen ja rahoitusratkaisujen kanssa, joten ole rohkeasti yhteydessä kirjanpitäjääsi. Asioiden pohtiminen yhdessä on aina mielekkäämpää ja tuloksellisempaa kuin yksin. Vaikeaa tilannetta ei tarvitse hävetä.

Tilitoimistosi auttaa sinua laittamaan tilinpäätöksen ja muut talousasiat kuntoon, niin pääset nopeasti hakemaan pankista apua tilanteeseen. Aktiivinen tilitoimisto onkin nyt tärkein kumppanisi. Me Relionissa olemme valmiina auttamaan asiakkaitamme ja teemme parhaamme, jotta yhdenkään yrittäjän liiketoiminta ei kärsisi tarpeettoman paljon.